Kesäprojektien aatelia on täydellinen remontti. Tästä se kaikki alkoi. Vanha, mökin ullakolta löytynyt nukkekoti oli pintaremontin tarpeessa. Punainen talo oli saanut kolhuja ja seinissä oli aikansa eläneet tapetit. Ensimmäisenä vuorossa oli ulkoseinien maalaus.

20130707_2236-normal.jpg

Maalaus. Talon väriksi valikoitui valkoinen. Ei siksi että valkoinen olisi yleensä talon väri vaan siksi, että nukkekoti on keskimäärin enemmän huonekalu kuin talo. Eevan huoneen kaikki muutkin huonekalut ovat valkoisia, siis olkoon nukkekotikin. Sisustusväreillä haetaan sitten tunnelmaa.

20130707_2241-normal.jpg

Tapetointi. Helsingin reissulla päädyimme Sinelliin, josta löysimme scrapbook aarteita. Scrapbook kirjasissa on kerrassaan täydellisiä tapetteja nukkekotiin, mutta kirjojen ehdoton miiinus on se, että yhtä laatua on yleensä vain kaksi kartonkia. Nukkekodin huoneissa kun on keskimäärin kolme seinää. Asia ratkaistiin kuitenkin luovalla yhdistelyllä kuten keittiössä, jossa kukkatapetti sujuvasti kohtaa "kaakeliseinän".

IMG_6130-normal.jpg

Huonekalut ja muu sisustus. Järkytyksekseni huomasin, että nukkekotitarpeiden markkinoilla vallitsee lähes monopoli. Lundby tuntuu olevan se ainoa, joka tarjoaa nukkeja tai huonekaluja nykynukkekoteihin. Tukholman matkalta tytön huoneeseen ostettiinkin hämmästyttävästi ikean huonekaluja muistuttava parvisänky sekä tyttö ja poikanuket. Yhteishinta 40€. Tällä menolla perhe on konkurssissa ennen kuin joka huoneessa on edes yksi huonekalu.

IMG_6132-normal.jpg

Pienen etsikkoajan jälkeen löytyi lottovoitto. Paraisten osto- ja myyntliike Jormakka ei petä. Liikkeessä oli myynnissä kaksi vastaavaa nukkekotia, joista toisessa oli epämääräinen roskapussi sisällä. Katsoin pussiin ja se oli täynnä nukkekodin sisustustavaraa eri vuosikymmeniltä. Suljin pussin hiljaisuudessa, kävelin kassalle ja kysyin pussin hintaa. Paikalla oli sijainen ja elättelin toiveita viiden euron kaupoista. Puhelu Omistaja-Jormakalle nosti kuitenkin hintaa. Kaksikymmentä euroa ei mielestäni ollut paha hinta siitä, että nukkekotiin saatiin kerralla perushuonekalut, ihastuttavia kerrostumia vuosikymmenien varrelta kuten tavallisissakin kodeissa.

IMG_6134-normal.jpg

Pussin ehdoton helmi oli keittiön kalusteet. Hella, Liesi ja pesuallas sekä varsin kattava astiasto. Piisaa ihan tiskiksi asti. Mukien ja lautasten lisäksi valikoimasta löytyy haarukat, veitset ja lusikat.

IMG_6137-normal.jpg

Nukkekotiprojekti on nyt viimeistelyä vaille valmis, kuten meidän ihan oma kotikin. Matot puuttuu lattioilta ja verhot ikkuinoilta. Taulut pitäisi vielä kiinnittää seinille ja muullekin pikkusisustustavaralle etsitään paikkaa. Nukkekodissa on kuitenkin Pasin mielestä yksi keskeinen ongelma. Siellä ei ole vessaa. Me tytöt kun käsitimme että yläkerran kolme huonetta ovat luontevasti tytön, pojan ja vanhempien huoneet. Pasi väittää, että keskimmäinen huone on oikeasti vessa? Meillä on kyllä jo vessan kalusteet, mutta pääätimme että ne saavat vielä odottaa vintillä. Siihen asti käytämme huussia.

IMG_6149-normal.jpg

Lopputulokseen olimme kaikki tyytyväisiä. Nukkekoti on keskeisessä roolissa Eevan huoneessa ja yhteisellä projektilla siitä tuli jotenkin läheinen. Hauskintahan tässä nukkekodissa oli juuri tämä täydellinen remontti. On tytöt sillä leikkineetkin, mutta edelleen Eeva kyselee: "Äiti, koska laitetaan ne verhot" tai "Milloin voitaisiin laittaa taulut seinälle". Ei päämäärä vaan suunta, valmis on kuollut, keskeneräinen elää!.

IMG_6145-normal.jpg