Talvi 2017 on ollut hurjan kiireinen ja harmikseni juuri lukeminen on kärsinyt eniten. Vuoden 2017 kirjalista näyttää onnettoman lyheltä vaikka siis entiseen (pikkulapsiarkikoomaan) verrattuna tämäkin olisi ollut ruhtinaallinen lista. Suurin osa kirjoista on Lukupiirin "ansiota" ja näin ollen lisään jokaiseen hieman myös Lukupiirin ajatuksia. 

Elena Ferrante: Those Who Leave and Those Who Stay

Napolisarjan kolmas osa jatkaa tuttua tyyliä ja minulle kirjasarja paranee edetessään vaikka lukupiirillä on muunlaisiakin mielipiteitä. Kirjan punaisena lankana on edelleen Linan ja Elenan ystävyys, vaikka elämä on heittänyt ystävykset hyvinkin kauas toisistaan. Juonta kuljettaa fasistien ja työväenliikkeen kovat otteet teollisessa Italiassa, jossa Lina on vahvasti mukana. Elena taistelee toisen kirjansa parissa kasvattaessaan pieniä tyttäriään. Kirja tiivistyy loppua kohden ja jättää lukijan taas nälkäiseksi aloittamaan sarjan neljännen osan. Koukussa ollaan ja nyt odotellaan lukupiiriltä vapautuvaa nelososaa.

Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Olkoonkin viimevuoden bestseller, mutta tässä oli kirja minun mieleen. Kuvaisin tätä aikuisten viisikkokirjaksi. Mystisen kauniit radiolähetykset, radioapparaattinero, tarujen suuri timantti ja toisen maailmansodan viimeiset taistelut St. Malon linnoituskaupungissa luovat puitteet aikuisten seikkailukirjalle. Sokean nuoren tytön ja orvon saksalaispojan kohtalot nivoutuvat aivan kirjan lopussa yhteiseksi tarinaksi. Kirjan trilleri tiivistyy St. Malon kivilinnan vintille ja harvoin olen ollut niin koukussa tarinaan, että ahdinko tuntuu syvällä rinnassa asti. Ehdottomasti loistavaa ja laadukasta kirjallisuusviihdettä. Lukupiiriltä kahtalaiset arviot. Puolet tykkäsivät todella paljon, minä mukaan lukien. 

Darragh McKeon: Kaikki pysyväinen haihtui pois

Uskottava kuvaus Neuvosto-systeemistä Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aikaan. Kirja rakentuu lahjakkaan pianistipojan, lääkärin ja Tsernobylissa asuvan perheen ympärille. Lukupiiri enimmäkseen tykkäsi vaikka soraääniäkin kuului. Kirjaa saattoi lukea ankeana systeemin kuvauksena, mutta toisaalta liikuttavina ihmiskohtaloiden kuvauksina systeemistä huolimatta. Järisyttävintä on tietysti se, että kirja olisi yhtä hyvin voinut olla totta. Suosittelen.

Sadie Jones: Kotiinpaluu

Minulle jo toinen Sadie Jones ja jostain syystä ensimmäiset 150 sivua olivat melko tahmeaa luettavaa. Tahmeus johtui kuitenkin ehkä kiireisistä vaaliviikoista ja aikaa ei tahtonut millään irrota syventymiseen ja alun kokemus jäi pirstaleiseksi. Kirjan viimeiset 150 sivua sen sijaan imaisivat mukaansa. Sodanjälkeisen englantilaiskylän ahdistava ilmapiiri loi putteet nuoren pojan traumatisoituneen mielen kuvaukseen. Yleensä minulla on vaikeuksia juuri tämän ikäisten päähenkilöiden kuvauksissa ja se ehkä hankaloitti alun lukukokemusta. Loppua kohden tunnelma tiivistyi ja rikkinäisen mielen tunnekuohut tempasivat mukaansa. Ajoittain erittäin kaunista kuvausta. Lukupiiri tykkäsi kirjasta yllättävän paljon. Tällä kertaa kaikki olivat positiivisia ja ehkä minä ainoana hieman ikävystynyt. Jonesin toinen suomennettu kirja (Ehkä Rakkaus oli totta - täällä) jäi mieleen paremmin ja suosittelenkin aloittamaan siitä.

Elena Ferrante: The Story of a Lost Child

Napolisarjan viimeinen osa kaartaa melko vauhdikkaasti kohti vanhuutta. Lila ja Elena asuvat naapureina ja kasvattavat pieniä tyttäriään. Keskinäinen apu on korvaamatonta, kun Elena tekee kirjailijanuraa ja Lina pyörittää miehensä kanssa IT-businesta. Syvä ystävyys kantaa vaikka välillä ystävykset loukkantuvat, suuttuvat ja manaavat toisiaan. Katkeruus, viha, suru ja kateus ovat tunteita, joita käsitellään ystävyydessä hienovaraisesti, mutta avoimen itlalialaisittain. Iloitakin osataan välillä ja erityisesti Elena osaa tuntea myös kiitollisuutta. Minulle sarjan intensiteetti hieman herpaantui viimeisessä osassa. Kirjailija jättää jienovaraisella tavalla koko tarinan auki vielä aivan lopussakin. Tähän oli hyvä päättää Napolisarja. Kuvaisin tätä eräänlaiseksi feminiiniseksi "Knausgårdiksi" - Ferranten "Taisteluksi"... vaikkka siis en ole yhtään Knasua vielä lukenutkaan :) 

Kirja.jpg

Kirjat